2010. november 10., szerda

MARCZIKA BONSAI STUDIO IN SHOHIN BONSAI EUROPE WEBSITE


http://www.shohin-europe.com/photos-sandor-papp.html
http://www.shohin-europe.com/index.html

20 megjegyzés:

Tóth-Szabó Balázs írta...

Aki mer, az nyer. Csak elismeréssel tudok nyilatkozni, nem is a növények miatt, hiszen azt tudjuk, hogy szépek, igényesek, jól felkészített shohinok. Örülök, hogy végre valaki kitör a vasfüggöny mögül.
Remélem sokan látják és elmorfondíroznak rajta, hogy talán neki is érdemes lenne.
Hajráf
Balázs

Sándor Papp írta...

Így van! Régóta szívfájdalmam,hogy a magyar bonsaios társadalomból csak pár ember van aki prezentálja munkáját külföldön,Koós András,Rácz György,Marczika András...és már majdhogy itt a sor vége.Pedig annyi szép és versenyképes "MAGYAR BONSAI" van nálunk!!! Igen merjünk prezentálni!!! Persze tudjuk,hogy nyugat európai kiállításon nehéz felvenni a versenyt egy spanyol,vagy egy olasz vagy egy angol fával. Az én mottóm:A RÉSZVÉTEL A FONTOS! És ha egy "MAGYAR BONSAI" részt vehet egy NOELANDERS TROPHY n,vagy egy CBA kiállításon az igen is nagy szó! Ja! Ne felejtsük el,hogy számos "MAGYAR BONSAI" nyert igen rangos díjat! Például:Szimon Csaba EBA díj,Koós András NYITRAI DÍJ,vagy CBA díj,én magam is átvehettem egy díjat Vaclav Novaktól. Sajnos az a tapasztalatom,hogy ezeket a díjakat szinte a "MAGYAR BONSAIOS" körökben titkolják (természetesen nem a tulajdonosok),nem hívják fel a figyelmet a klub előadáson,hogy milyen díjat is szerzett meg egy "MAGYAR BONSAIOS".Vajon hányan tudják,hogy Koós András átvehette a cseh nemzeti díjat TOORU SUZUKI-tól??? Igen Balázs valóban dőljön le az a bizonyos vasfüggöny!!! VAGY MÁR RÉG LE IS DŐLT,CSAK A PÁRTTIKÁROK TITKOLJÁK?!

Tóth-Szabó Balázs írta...

Csak egyet érteni tudok. Hogy Koós András díja be lett söpörve a szőnyeg alá ..., elég szomorú, annak ellenére, hogy ha jól emlékszem többen szóvá tettük, hogy meg kéne említeni.
Sajnos őt még mindig nem kezeljük a helyén, pedig lenne mit tanulni tőle. Én szívesen hallgatnék tőle előadást, vagy látogatnám meg a gyűjteményét, amit amúgy meg is kéne tenni, ha már kapott egy díjat a shohinmaffiától.
De visszatérve az eredeti vezérfonalhoz. Miért csak az a pár ember próbálkozik nemzetközi vizeken? A többiek, akiknek volna mit kiállítani miért nem, hiszen tudjuk, hogy adott esetben ki is utazik a kiállításra. Mibe tellene fát is vinni, beadni egy pályázatot, mert hát ugye azok pályázós kiállítások. Félnek talán? Mitől? Mennyit tanultál Te abból, hogy a Noelanders Trophyn visszadobtak? Gondolom sokat. Megmondom őszintén nekem sem jutott volna soha eszembe, hogy egyszer én is kimerészkedjek egy külföldi kiállításra saját fával, de most úgy gondolom, hogy ha lesz olyan növényem, meg fogom próbálni. Ha másért nem, hogy nemzetközi szintem mondják el a véleményüket a fámról. Csak ezért is megéri.

Tóth-Szabó Balázs írta...

Igen, nagy szó, hogy egy Noelanders T.-n, egy prágai kiállításon magyar fa van kint. Büszkeség töltött el, mikor néztem a képeket, hogy ismerem a fa gazdáját, nemcsak távolról csodálom, mint egy Waler Pallt, Invernizzit, Liporacet.
Ezt még el kellett mondanom.

Tóth-Szabó Balázs írta...

Nem hagyott nyugodni a megjegyzésed, nem tudok szó nélkül hagyni bizonyos dolgokat.
Ezt írod: "Persze tudjuk,hogy nyugat európai kiállításon nehéz felvenni a versenyt egy spanyol,vagy egy olasz vagy egy angol fával."
Igen. De miért? Miben kell felvennünk a versenyt? OK. Soha nem fogunk Magyarországon olajfát és kapitális Pinus Mugot gyűjteni, a területi elhelyezkedésünk miatt. De brutális Mezei Juharok, Gyertyánok, Kőrisek, Galagonyák közül válogathatunk, hogy csak a leggyakrabban előforduló fajokat említsem. És akkor jönnek a Vadkörték, Sajmeggyek, stb. Számos gyönyörű yamadorit ismerünk itthonról. Miért ne vehetnénk fel ezekkel a versenyt az olajfákkal szemben. Nem azon kell keseregni, hogy mi nincs, hanem abból kell erényt kovácsolni ami van. Csak hát ehhez hiányzik pár apróság. Nincs meg a folyamatos magas színvonalú visszajelzés, a kontroll, a kritika és hiányzik az elismerés, szakmai, bár ezt itthon félve mondja ki az ember, de nincs rá jobb szó. Hogy itthon nem érdemes pályázós kiállítást rendezni? Miért, mert sértődéshez vezet? Sajnos fel kell vállalni a konfliktusokat és kezelni kell tudni. És igen is el kell ismerni emberek munkáját. Aki 10-20 évet belefeccöl egy fába és ez a fa jól sikerül és nívós, akkor tessék kérem megmondani. Legyünk büszkék arra, ami van, emberekre, tehetségekre, fákra.

Tirpák Bálint Gábor írta...

Szervusz Sanyi!
Előszöris gratulálok! Másodszor is, igen, ti így csináljátok, jól csináljátok!
Ami a legjobban tetszik, hogy nálatok a külsőségek és a tartalom kézenfogva járnak, mondhatni "tartalomhoz a forma : amfóra" vagy mi...
Mikor láttam az új weboldalatokat, nagyon örültem, hogy végre itthon is van olyan, amit jólesik látni.
Mikor meg ezt a bejegyzésed láttam, mégjobban örültem!
Komolyan mondom, boldogsággal tölt el, hogy "odaraktátok" a dolgokat és bomlani látszik az a sztereotípia, miszerint a magyar bonsaikultúrán csak röhögni lehet...
Arra már nem is tudom mit mondjak, hogy nálunk miért nincs kimondva az, ha valaki valamit jól csinál, vagy valamit elért...
Az élet más területein az emberek büszkék szoktak lenni arra, ha egy barátjuk, vagy tanítójuk valamilyen elismerést kapott. A képzőművészetben a szakmai önéletrajzba mindig beleírják és beleíratják ezeket a művésszel!
A hazai bonsaiosok meg ha tudomást szereznek ilyesmiről, rögtön megpróbálják lekicsinyíteni a dolgot, kinevetni, de főként nem beszélni róla...elég szomorú ez!
Azthiszem újra felkéne venni a fonalat a shohinmaffia riportsorozattal és hangot adni annak, ki mivel dicsekedhetne!
Üdv.Béka!

Tirpák Bálint Gábor írta...

Én büszke vagyok!

Bogi írta...

Én is nagyon büszke vagyok rád!

Hirth János írta...

Hirth Janos:
Termeszetesen sok mindenben egyet ertek a fent leirtakkal (Koos, Papp stb.)
tudjak meg, hogy vannak nagy tudassal rendelkezo bonsaiosok Magyarorszagon is. Azonban egy dolog zavar, es hozzateszem, nem irigyseg vagy bar milyen kicsinyes onerzet beszel belolem, de igazabol, ha valaki magyar szinekben nevez kulfoldon, az tenylegesen itthon keszitett, begyujtott es a nevezo altal alakitott fa legyen, erre azt mondom en is, hogy "ez igen, gratulalok".
Merjunk nagyok lenni a sajat munkankbol es ne egy kinai, vagy koreai nevelgesse 50 evig, ezutan megvasarolva kivinni egy kulfoldi kiallitasra magyar szinekben. De kell ilyen is, csak nem tudom mire jo, a magyar bonsai kultura megitelesere biztosan nem, mivel ezt latva egy magyar bonsaiosnak termeszetesen elmegy a kedve a nevezesektol, mert aki komoly tokevel rendelkezik, az egy nap alatt tud vasarolni egy komoly kiallitasra erett fat es azzal paradezni barmely kiallitason.
Az olaszokkal nem is akarunk es kell szerintem versenyezni, mert a helyi adotsagokkal nem veheto fel a verseny, ezt a yamadorikra ertem.
Volt szerencsem a heten ellatogatni Angliaban a Manchesteri bonsai clubhoz es bevallom az ott latott fak melle barmely famat oda mernem tenni es ez nem nagykepusegkent mondom, termeszetesen vannak itt nagyon csodas es kidolgozott fak, amik komoly szakertelemre es tudasra vallanak.
De ettol fuggetlenul gratulalok a kijutottaknak, bar bonsaios korokben van par ismeretlen nev (Szunyi Eszmeralda), vagy ez csak a nevezes miatt kellett.

Tóth-Szabó Balázs írta...

Janó! Ez így nem kerek. Nézz meg egy Gingko Awards, vagy egy Noelanders Trophy albumot, a fák 90 %-a import. Nem elég megvenni egy fát a raklapról, még ha a top quality-ből válogatsz, akkor sem. Menj ki Érdre nézd meg hány olyan fa van, ami csont nélkül mehet kiállításra. Ismered a kínálatot, tudod, hogy igazam van. Nálad is szép számmal akadnak import fák, azok is hasonló minőséget képviselnek. Na és az sem mindegy, de nagyon nem, hogy kinek a kezébe kerül a minőségi anyag, legyen ez alapanyag, vagy "kész" bonsai.
Az olasz yamadorikkal kapcsolatban pedig már láttad a véleményem. Menj ki Rácz Gyurihoz Tatára, nézd meg ott milyen yamadorik vannak.

Bollesz írta...

Természetesen én is csak gratulálni tudok a Marczkia team-nek!
Én is hangod adtam még a bonsai időutazás fórumon a véleményemnek a hazai bonsai-os szemléletről. De a felhároborodásmmal inkább csak ellenségeket gyűjtöttem, bár nem tudom. Nem tudom ki olvasta, azt hiszem csak a Janó kommentálta a dolgot.
Itthon inkább a magyar filozófiát, gondolkodásmódot kéne megváltoztatni. Ha minden ember elkeseredett és azzal a tudattal él, hogy magyarok vagyunk és hogy milyen szar nekünk, mert sok országban azt se tudják melyik kontinensen élünk, akkor sohasem fogunk kiszakadni ebből a primitív és önsajnálkozó gondolkodásból. Ilyen embereket kéne bemutatni a TV-ben, a tényekben, a fókuszban, mint a Sanyi és a többiek, akik magyar bonsai mesterré lettek avatva és egy ilyen felbecsülhetetlen elismerésben részesültek. Gratulálok mégegyszer!
Sajnálom, hogy kicsit messze lakok a fővárostól (210 km)és nem tudok eszmecseréket futtatni személyesen veletek, pedig jó lenne.
Szeretnék eljutni mindenkihez a közel-távol jövőben és beszélgetni egy jót a mindenkivel.
Visszakanyarítva a témához:
Sajnos nem tudjuk mindenkinek az agyát átmosni, pedig jó lenne. Több elismerésre és visszajelzésre van szüksége a magyar kisfatermelőknek.
Negatív és pozitív kritikára egyaránt!
Több ilyen akciót kéne prezentálni és közzétenni a fórumokon, blogokon, egyéb oldalakon, hogy lássa az ember, hogy van kit kiút. És minket is megbecsülhetnek, mint magyar bonsai-osok.
Az igaz, hogy nincsenek olyan természetföldrajzi lehetőségeink mint az olaszoknak, de vannak legelőink, traktorcsapától szétvágott útszéleink, vadak által visszarágott pusztáink. És vannak gyertyánjaink, mezei juharjaink, tölgyeink, sajmeggyeink, stb. Nem azon kell sopánkodni, hogy nincs pinus mugo-s hegygerincünk.

Én is aztán felhúztam magam. :)))

Szép napot mindenkinek!

Bollesz

Tirpák Bálint Gábor írta...

Szervusz Janó!
Az a helyzet, hogy itt ülök a gép előtt vagy fél órája és azon ötölök-hatolok, hogy reflektáljak - e arra amit írtál. Dilemmámnak az az oka, hogy talán nem illene Sándor blogjából amolyan fórumfélét csinálnom ezzel, de muszály : ÉS ITT MOST ELNÉZÉSED KÉREM EZÉRT SANYI!
Janó!
Gondolom tudod, hogy veled nincs gondom, de amit írtál, abban nem értünk egyet. (((Ez nem azt jelenti, hogy orrolnék valamire természetesen.)))
Tudom, hogy itthon központi kérdés az, hogy ki nevelte a fát. De akkor most bontsuk ketté azokat, akiknek ez fontos kérdés. Legyen az egyik csoport azokból, akik azért kötik az ebet a karóhoz, mert x-db bonsaiuk van, amit maguk neveltek és - mondjuk így - világszinvonalúak a növényeik.
Aztán legyen a másik csoport azokból, akik nem tudnak felmutatni ilyen fákat. Ez utóbbiak általában figyelmen kívül hagyják, hogy a WBA elnöke, Saburo Kato is a parádézó kategóriába tartozik ezzel az erővel, mert sok olyan növénye van, amit több generáció gondozott Ő előtte. Ja hogy van olyan fája is amit ő nevelt? Sanyinak is van, nem is akármilyenek, egyik kedvencem az Ő egyik galagonyája.
Ha jól tudom, ha jól emlékszem, Morten Albek is tett már közkinccsé olyan módszereket, melyekkel madárbirsekből pár év alatt kitűnő shohinbonsait lehet produkálni és részletekbemenően ír arról is hogy lehet azt megtartani gyermekmaroknyi cserépben hosszútávon.
Ezt azért említem, mert igen sok fiatal bonsaikertész van, akinek elméletileg életkoránál fogva még nem lehetne "csodabonsaia".
Ami az import anyag vásárlást és a nagy vásárlói tőkét illeti, a kevesebb néha több. Én a magam rossz példájából okultam. Iszonyat összegeket préseltem ki arra az elmúlt években, hogy meglegyen ez a kis gyűjteményem amit te is láttál, amiből egyetlen növény sincs amit vállalhatnék, de erre Balázs is tanú. Ha több eszem lett volna, az általam elköltött összeg feléből, harmadekkora gyűjteményem lehetne, de mind vállalható lehetne. (Ha tudnék úgy bánni egy bonsaial...) Én is szívesen "parádéznék" ilyen növényekkel, mert szerintem a dolog alapvetően a jó bonsai-ról szól. Azzal egyet értek, hogy az viszont a leglegleg, ha a csodát az elejétől a tulaj nevelte.
De mi legyen akkor pl. egy 3 - 400 éves bonsaial?

Rab István írta...

Sziasztok
Első lépésként Gratulálok a kiálitáson szereplőknek.Emeljem ki Sándort!!
Nagyon szépek a fák.És én is elég sokat írtam már ebben a témábna,hogy MAGYAR BONSAI illetve BONSAI KULTÚRA.
Kevesen vagyunk akik ezt mívelik.Bár azért ha lehet mondani gyarapodunk.
De ennek a kis közösségnek összekellene fogni nem pedig széthúzni

Hirth János írta...

Uraim. Balazs, Gabor, nem banto szandekkal irtam de latom ha valaki leirja mit gondol a temarol mar problema. Igen vannak nekem is Andrasektol faim de szimplan ertekesites miatt. Igen tegyuk kulon a kulfoldi es a hazai fakat, ha valaki ert hozza az ugy is kiderul.Orulok, hogy ilyen beszelgetes kerekedett belole, latszik, hogy sokan komolyan gondoljak a magyar bonsai kultura fellenditeset. Gratulalok megegyszer Sandorom.
Jano

Tóth-Szabó Balázs írta...

Janó! Megint elbeszélünk egymás mellett. Senki nem vette bántásnak, csak ütköztetjük a véleményeinket. Messze jobbakat lehetne beszélgetni egy félhomályos kocsmaasztalnál gyöngyöző korsók mellett. Ugye Sanyi, Gábor?

Sándor Papp írta...

Sziasztok Srácok!
Bocs a késésért,de most jöttem egy Omiya nevezetű japán faluból ahol csodálatos bonsaiokat vásároltam,hogy a következő kiállításon ezzel tudjak megjelenni...:) Na jó! Komolyan! Jánosom! Nem értelek! Kb 3 hónappal ezelött egy esős napon beszélgettünk a MARCZIKA KFT területén,hogy nem is olyan könnyű egy import fából szép bonsait alkotni! És te is ezen a véleményen voltál! Na mind 1! Ez már a múlt! Éljünk a mának! Persze óriási szerencsém van,hogy ilyen alapanyagokhoz jutunk. DE! Azt a fát meg kell csinálni,és még nem utolsó szempont meg kell tartani. Mily egyszerű!!! Na ez NEM így van! Jánosom! Tavasszal jön az új import,örülnék ha te is választanál ebből esetleg,és blogodon végig kísérjük mi is történt azzal a kis fával. OK? A bonsai vásárlása fejezet: Hol is kezdjem? Talán a legutóbbi élményem Walter Pall. Egy egész nap a kertben...És nézd csak egy Rhododendron indicum,hopp egy Acer palmatum,nézd csak egy Hibiszkus. Biztos az összeset gyűjtötte a Bajor Alpokban! Még egy ismerős a svájci EBA kiállításon Enrico Savini. Az egyik növénye egy Juniperus chinensis (Noelanders trophy XI WINNER TREE) biztos Enrico a kis pocakjával mászott fel a hegyekbe,hogy kigyűjtse azt a 200 éves borókát. Na és lássuk az egyik kedvencem:Mauro Stemberger,mi a fenének is neki az a "csúnya" Lagestromia amit a Bonsai Autumn kiállításon prezentált? Irány Belgium! Marc Noelanders:Nem is értem miért volt arra a fára szüksége amit Kevin Willson alakított az egyik Ginkgo Awardson. Na,és még sorolhatnám....Persze Balász és Bollesz egyet értek a hazai fajokkal! Tiszta sor! Aki meg megkérdőjelezi Kóos András munkáját azt nem értem..Meg kell nézni! Szóval az ő munkája nem "EZ MÁR IGEN"??? Anglia. Várom a képeket milyen helyen is jártál Jánosom. Ja! A Mea neve pedig azért van ott mert ő is Marczika Bonsai Studio dolgozója. Albek oldalán nem tartottam egészségesnek,hogy a Bonsai Studio neve szerepeljen! Egyébként mindenkinek köszönöm a MARCZIKA BONSAI STUDIO nevében a sok öszinte gratulációt!!!

Sándor Papp írta...

Jánosom!
Vár téged a SHOHINMAFFIA egy sörre a törzshelyünkön! Egyeztessünk! Bollesz kár,hogy oly messze vagy,de ha van rá módod gyere te is fel egy beszélgetésre...NE FÉLJ NEM BÁNT A MAFFIA! :)

Tóth-Szabó Balázs írta...

Sanyi! Volna egy ajánlatom! Tavasszal jönnek az alapanyagok. Válasszatok néhány egyforma szintű példányt, azonos fajból, azonos állapotban, azonos áron. Legyen a workshop beugrós, alakítsuk, akár együtt, akár ki-ki otthon. De jobb lenne, ha nálatok, ott van szerszám, drót, akadama, tál. Nehogy az a vád érjen bárkit, hogy neki azért megy jobban, mert Kaneshin szerszámmal dolgozik otthon. Aki beugrik, az vállalja, hogy kéthetente küldi a képeket a növénye fejlődéséről. Aztán ősszel meglátjuk ki hogy áll, 2012 tavaszán pedig, pont egy év múlva azt is megtudhatjuk, ki hogyan birkózik meg a téllel. Aztán lássuk meg, hogy igaz-e, hogy "könnyű neki, mert jó alapanyagból tud dolgozni".
Amit írtam, komolyan gondolom. Tegyünk pontot a dolog végére. Bár azt hiszem rossz körben mondom el, mert itt alapvetően mindannyian egyetértünk abban, hogy a fenti kijelentés nem igaz.

Hirth János írta...

Sandorom, latom szep helyen jartal es gartulalok hozza ugy mint a maffia dijhoz is. Latom nagyon elbeszeltunk egymas mellett ,de mindegy.Es amirol beszeltuk az esos napon ahoz tartom a velemenyemet most is.a sorozes ok, a velemenyem a bonsai alakitasrol nem teszem ide mert ezt mi mar megbeszeltuk egszer, talan azon az esos napon.Az Angliai elmenyemet meg a B.A. eloadas sorozaton osztom meg . Udv

Bollesz írta...

Rendben Sanyi!
Már attól tartottam, hogy legéppuskáztok.. :)) Alkoholtilalom látom Titeket sem érint...
Jövőre mindenképpen meglátogatlak benneteket!