2012. december 26., szerda

WE ENTRY TO NOELANDERS TROPHY XIV 2013
 Az idei évben a Marczika Bonsai Studio  egy Pinus parviflora var. Kokonoe bonsait regisztrált a Noelanders trophy kiállításra. A regisztrációt a Noelanders trophy csapata elfogadta. Úgyhogy a Marczika Bonsai Studio 76-os számmal vesz részt a 2013-as kiállításon.  Gondolom aki igazán figyelemmel kíséri a Európa Bonsaios kiállításait az tudja,hogy a Noelanders trophy igazán kiemelkedik a többi bonsai kiállítás közül. A Japán szokásokhoz híven a rendezvényt januárban rendezik meg a Kokufu ten bonsai kiállításhoz hasonlóan. Azért esett a januári hónapra a választás mivel a bonsaiokat nem takarja a lomb. Igazán ilyenkor mutatja meg magát egy bonsai ágrendszere,ilyenkor látszik az ágak kidolgozottsága,formája,a törzs vonulata. A Pinus számos kiállítást már megjárt  mint például a Cseh Nemzeti Bonsai kiállítás,az Európai Bonsai kiállítás melyet a 2012 es évben Ljubijanában szerveztek valamint a Bonsai Mustra  amely Magyarország és a környező országok bonsaigyűjtőinek a munkáit mutatja be. A regisztráció során fel kellett tüntetni a növény magasságát, a tál származását, a növény származását valamint a készítőjét. 
                                                                                    
A Pinust augusztus folyamán átültettem egy kisebb Japán téglatest formájú,kézzel készített tálba,mivel egy sokkal nagyobb ovális tréning tálban volt. Az eredmény szemmel látható.
Télen a Shitakusa választása elég nehézkes, a hideg időben az évelő visszahúzódnak,visszaszáradnak a kertészetben a kísérő növényeket a teleltetőben tartjuk,úgyhogy szalma alatt pihennek. Ezért nehéz ebben az időben megfelelő shitakusát találni a kiállítás idejére. Ezért a trópusi növényházban keresgéltünk olyan növény után mely megfelelő lehet a Pinus parviflora mellet. A kisérő növény választásakor nagyon fontos,hogy stilizáljuk az aktuális hónapot ,ezért egy Daváliára esett a választás. A páfrányok az erdőben még nagy hidegben sem fagynak el,ezért mutathat egy téli képet. A Davalia a mohagömbbel együtt egy Fujiról származó lávakőbe lett ültetve,ezért inkább kokedamának hívhatjuk. A kokedamát Bálint készítette.  Speciális suiban is készül majd a növényhez a too rustic bonsai frog műhelyéből. 

A Pinus felkészítését a kiállításra soron következő bejegyzésben láthatjátok.

Ajánlom figyelmetekbe Tony Tickle cikkjét mely a Noelanders trophy regisztrációjáról készült (itt).

A Noelanders XIII. nyertesei (itt)

A 2012-es Noelanders XIII.(itt)

In this year, Marczika Bonsai Studio registrated Pinus parviflora var. Kokonoe bonsai on Noalanders Trophy. The registration was accepted by Noalanders Team. :) So Marczika Bonsai Studio take part on the exhibition of 2013 under number 76. Those, who take care on European bonsai exhibitions, know Noelanders is outstanding among the European bonsai exhibitions.  This exhibition is organized  in January due to Japanese tradition, like Kokufu ten, because no leaves on deciduous trees and the branches come into sight. Bonsais can be really show themselves, the elaboration, shape of the trunk. Pinus has already taken part several exhibitions, like Czech National Bonsai Exhibition, European Bonsai Exhibition 2012 in Ljubljana and Bonsai Mustra in Hungary (which displayed the neighboring countries's bonsais). In the registration we had to sent the following parameters: high of plant, origin of plant, origin of pot, styled by .

I re-potted the Pinus in august in a smaller rectangle handmade Japanese pot. The previous pot was a much bigger training pot. The result was obvious.
To select Shitakusa is a little bit difficult at winter, because perennials have already withdrawn. In the horticulture we nurse these plants in clamps under straw. Therefore we searched suitable accent plant for Pinus parviflora in tropical greenhouse. Very important to choose an accent plant, which can stylize the actual season. So we chose Davalia. Ferns are not blight by frost so they can symbolize winter time. The Davalia with the moss ball was re-potted in a lava stone from Fuji, so we can call it to kokedama. It was made by Bálint. The 'too rustic bonsai frog' going to make a special suiban for it.

You can track the preparing of Pinus in the next post.

Call your attention Tony Tickle article from registration. (here)

Noelanders winners of 2012 (here)

Noelanders XIII of 2012. (here)

 

Nincsenek megjegyzések: