2013. augusztus 3., szombat

CUT THE CRATAEGUS LOWER BRANCH...

Eljött az idő, hogy "megszabadítsam" az alsó ágától ezt a Crataegust.


Annak idején amikor elkeztem nevelni ezt a Literati stílusú galagonya bonsait akkor minden alvórügy kitörésnek örültem, hiszen az ágrendszer szinte a nulláról lett kialakítva.


Az évek során olyan fejlett lett az ágrendszer, hogy meg kellett nyitni a kompozíciót.

itt látható, hogy a jobb alsó ág túl hosszú

az eltávolított ág annak idején ilyen volt
eltávolítás után, egy kicsit furcsa a szemnek a hiányzó ág, de idővel hozzá szokik az ember szeme.

good bye.....:)




A bunjin stílusú bonsaiok nem a tömött ágrendszeröl híresek,inkább kecses-légies formájukkal dobogtatja meg az elvakultabb bonsaiosok szívét.

                                                            TAXUS BUNJIN


                                      BONSAI BARK-BUNJIN BONSAI STYLE 

Még egy problémát küzdöttünk le.
A levágott ággal szemben van egy ugyancsak domináns ág ami zavaró volt a szakértő szemeknek.


Korábban nem volt zavaró ez az ágszint,sőt még vizuálissan alacsonyította a galagonya habitusát.

Még egy probléma amit tavasszal orvoslunk a MARCZIKA BONSAI STUDIOBAN.

A törzs indulását túl egyenesnek találom ezért a következő átültetésnél enyhén balra fogom dönteni,hogy még hatásosabb legyen a literati stílus jellege.

a jövő évi pozició beállítás.
Remélem aki ismeri ezt a fát nem fogja zavarni,hogy nincs ott az az ág (vagy majd megszokja) :)
Összeségében nézve most igazán Bunjin a Bunjin! Az én szememben....:)

5 megjegyzés:

Tóth-Szabó Balázs írta...

Számomra ez egy meglepő fordulat és nem állítom, hogy teljes mértékig értem, vagy egyet értek vele. Mikor írtad, hogy itt az ideje megnyitni a kompozíciót, még akkor sem arra gondoltam, hogy ezt az ágat fogod levágni. Miért nem egy felette lévő ággal tetted levegősebbé. Szerintem így nem lett nyitottabb, viszont elvesztette egy hangsúlyos pontját. Szerintem most nagyon fejnehéz lett, amit csak erősíteni fog, hogy ha még jobban balra döntöd. Tudom, nézzem meg élőben és higgyem el, hogy jó döntés volt, de per pillanat ez a véleményem. Viszont eggyel több ok, hogy kimenjek Érdre!

G.Horvath írta...

Ezen a képen nekem nagyon balra dől az egész fa és egyáltalán nincs egyensúlyban! Én is inkább a felette levő ágat vágtam volna ki, hogy megtörjem a koronát és vissza fordítanám a csúcs utolsó(nem tudok cm-t írni nem ismerem a fa méretét és sajnos nem is láttam élőben)kb5-6 ágát a főtörzs irányában(a képen jobbra).
Természetesen ez csak az én véleményem a képek alapján!
Gábor

Sándor Papp írta...

Köszönöm Balázs és Gábor a hozzászólást! Nekem túl egyben volt a lomb...de ezt le is írtam a bejegyzésben. Az eggyel feljebb lévő ág eltávolítása nem lett volna jó ötlet,mivel az egy igen domináns ág (jelenleg az alsó ág!) Nekem egyre inkább zavarta a szemem az egymással szembe lévő két alsó ág (jobb és bal oldalon szemből) ezért gondoltam,hogy a jobb alsót távolítom el. Az én szememben még egy előnye van,hogy le lett kattintva az ág,hogy a törzs vonulata méginkább végigkövethető a szemünkel. Kaptam olyan megjegyzést is,hogy a belső ágat vágjam le(bal oldal),na ezt nem tartom jó ötletnek,mert pont ez az ág mely megadja a literati hangulatát. A törzs döntésével kapcslatosan: az követkeő átültetés során olyan mértékben lesz döntve a törzs, hogy még az egyensúly megmaradjon. A balra döntéssel egyben az ágakat is alakítani fogom ,mely jelentősen kiegyenlíti az egyen súlyt. Na! Majd írok erröl is egy bejegyzést.....! :)

Tóth-Szabó Balázs írta...

Értem, amit írsz, ezzel együtt nem látom egyben a fát így mínusz egy ággal. A bal alsó ágat biztos nem vágnám le én sem, az a legfontosabb eleme a fának, ezzel teljesen egyetértek. Az átdrótozás megint csak érdekesen hangzik! Amint tudok, kimegyek megnézem, mert biztos, hogy teljesen más képet mutat.

G.Horvath írta...

Én csak jövő tavasszal tudom megnézni :( , de ígerem megteszem, kíváncsi vagyok rá nagyon mit hozol ki belőle!