2012. október 2., kedd

number 600 posted TAXUS CUSPIDATA BUNJIN...


A közelmúltban  dolgoztam egy Taxus cuspidata bonsaion.
A növényt a legutóbbi NOELANDERS TROPHY  kiállításon szereztük be Farrand Bloch tól a Bonsai focus főszerkesztőjétől, a MARCZIKA BONSAI STUDIO számára.
A bunjin stílusú japán tiszafa egy Bryan Albright tálba lett átültetve a nevelőedényből. Az elmaradt munkálatok miatt körülbelül  két éve nem volt alakítva a taxus,a hajtások hosszúra nőttek,fény nem jutott a lombozat belsejébe. Számos ág feleslegessé vált és eltávolításra került,hogy sokkal elegánsabb formát kapjunk. Az alakítás a nyár második felére esett, bár az időpont nem a legjobb az alakításra. Igazából csak a legfiatalabb  hajtásokat drótoztuk,így nem lett nagyobb beavatkozás.Így is látványos eredményt ért az alakítás. A taxus nem érte el a kívánt formát,így még egy-másfél évet kell várni, hogy a hajtások besűrűsödjenek és kiállítási minőségűek legyenek. Remélem a közeljövőben bemutathatjuk az új taxust. :)

In the near past I was working on a Taxus Cuspidata bonsai. Marczika Bonsai Studio purchased it on the latest Noaelanders Trophy exhibition from Farrand Bloch, the editor in chief of Bonsai focus.
The Japanese yew in bunjin style  has been transpotted from training pot to Bryan Albright pot. Several workings were missing. The tree wasn't styled for two years. Therefore the branches were expanded, light couldn't enter the inside of shroud. Several branches became unnecessary and removed to get an elegant shape. The styling was the end of the summer, not the perfect time for it.We concetrated on on the youngest stems so serious meddling didn't happen, but get a spectacular result. Although it is not the finally shape. It will take upane half or two years when the tree became exhibition quality. I hope we can show  the new yew in the near future! :)





1 megjegyzés:

Tóth-Szabó Balázs írta...

Codálatosz! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kiállításon láttam ezt a Taxust és így sokkal kerekebb képet kaphatok róla. Gyönyörű! Hol lehetne legközelebb látni?
B