2013. február 15., péntek

OPTIMAL PERIOD FOR THIS WORK- ACER PALMATUM GRAFTING

NA VÉGRE!!!

Bocsánat minden index fórumot olvasótól, de végre van egy pár bonsai iránt érdeklődő aki nem csak a Karmóna illetve a Kínai szil kérdést boncolgatja, hozzászólástól hozzászólásig. A facebook közösségi oldalon is meg osztottam ezt a Bonsai Focus álltal készített videót és egész jó kis beszélgetés,illetve eszmecsere alakult ki.

Naszóval!

 Valóban a gyökérmetszéstől nem kell félni, ha megfelelő időpontban alkalmazzuk a növénynek "meg sem kottyan". Persze ezt csak kizárólag egészséges bonsaiokkal játszhatjuk el!
A Japán juhar rendkívül jól viseli a gyökérmetszést és rendkívüli sűrű és finom szálú gyökereket fejleszt!
Peter megsértett gyökérszöveteket, gyökereztető hormonnal kezeli, ecset segítségével. A sebfelületen friss hajszálgyökerek fejlődnek idővel. Az Juhar Akadamába került! Ennél nincs is jobb ültetőközeg a  Japán juhar Bonsaiok számára.
Érdemes megfigyelni,hogy nem bonsaitálba került a juhar. A rekesz a hálóval kombinálva nagyon jól szellőzik. Ennek az az előnye,hogy a friss hajszálgyökerek a rekesz külső oldalai felé terjeszkednek,ahol nem a tál falába "ütköznek" hanem a fénnyel illetve a szárító levegővel találkoznak. Ezért a hajszálgyökér kénytelen elágazni,hogy még több tápanyagot szolgátason a tőnek. Így olyan mennyiségű hajszálgyökér fejlődik,hogy elképesztő. 

A falapot én is alkalmaztam,igazán jól szolgált és a gyökérzet szép lapos lett. A jövőbeli tálban elhelyezés szempontjából nem egy utolsó szempont.

A meghagyott ágcsonk valóban több célt szolgál.

1: gyorsabban zárul a seb,mivel a tápanyag tovább áramlik az élő szövetekben.
2: akár shohin illetve bonsai alapanyagként is funkcionálhat,kizárólag gyökéroltás kérdése.
3. a szallag használa nem ismeretlen a kertészek körében,véd a fertőzésektől illetve ebben az esetben rögzíti is a meghagyott ágat.

A megfúrt törzsről.

1: a hajlékony galyak igazán alkalmasak későbbiekben akár egy ágszint kialakításához.
2: a bambusz pedig azért használta Peter Warren,hogy a galy stabilan helyezkedjen el valamint, a fertőzések elkerülésére lezárja a légrést melyet a galy áthúzásához használt.
3: a sebeket érdemes lekezelni speciális sebgyurmával.

Gyakorlatilag a kertből kiásott előnevelt Japán juhar elindult egy úton,és ez egy első, erőteljes alakítás.
Remélem követhetjük még ezt a munkafolyamatot a következő videókban is. 





 




4 megjegyzés:

Martin Cigánik írta...

Hi. Interesting tree before the action. I would be affraid about the tree's chances of survival...So many things have been done in one...
Drastical root prunning, then wiring, grafting and so on...
Lucky you if the tree survives. Hope for the tree.
Martin

Martin Cigánik írta...

Hi. Interesting tree before the action. I would be affraid about the tree's chances of survival...So many things have been done in one...
Drastical root prunning, then wiring, grafting and so on...
Lucky you if the tree survives. Hope for the tree.
Martin

bandris írta...

zsíííír!!!

Tóth-Szabó Balázs írta...

Tulajdonképpen ez az az alapanyag típus, amivel bármelyikünk rendelkezhet vagy mindenkinek van otthon. A yamadoriból bevadászott karnyi vastag Juhar, brutál gyökérzettel, vagy a magról indított, a kert végében burjánzó, két évente visszavágott magonc. De mit is kezdjünk vele? Hát tessék!
Remélem sokan látják és sokan tanulnak belőle.